Friday, 13 June 2014

Persediaan ke Kolej, Dunia baru tenenet!


Heyyo Peeps,

Alangkah bestnya bilik hostel dengan roomate macam ni

   Amboi kolej je ke? Alahai tak kira la kolej ke, universiti ke, matrikulasi asalkan masuk belajar kan. Haaa Tapi syaratnya korang masuk hostel la dan lepastu orang jauh. Tajuk kali ni memang khas untuk orang yang merantau jauh dari negeri sendiri. Contohnya, aku duduk Johor Bahru tapi aku belajar dekat Kolej Poly-Tech Mara Bangi (KPTM Bangi), kan jauh tu. hehe

Ada tak orang yang jenis sediakan payung sebelum hujan?
Tink tink SAYA! 

Apa mengena tajuk ni dengan pepatah tu ek?!
Eh, ada la mengena dengan tajuk tu. Maksud pepatah tersebut ialah kita mestilah bersedia dari awal supaya tidak terasa kalut pada kemudian hari.

   Kenapa nak bersedia dari awal? Mestilah kena sedia dari awal supaya kekurangan barang tersebut dapat ditambah sebelum tempoh masuk tempat belajar. hehe Nanti bulan pertama korang dekat situ, tak ada la macam beruk mak nyeh sebab tak keruan mencari barang. Korang lek-lek je masa tu. Jangan bagi pinjam lansung masa ni, lantak la orang kata peloket daripada hilang. Tak menangis ke kau nanti? Nangis tak berlagu la jawabnya. hehe

Perkara paling penting dalam hidup ialah 
1) Pakaian :

(   ) Baju Kurung 5 helai                                     
(   ) Kotak -brooch,jarum&bracelet-
(   ) Baju T-Shirt                                                  
(   ) Getah rambut, cekak & klip rambut
(   ) Seluar Track - rasa nak jog-                         
(   ) Stokin
(   ) Slack                                                            
(   ) Bra wahaha
(   ) Jeans                                                            
(   ) Panties
(   ) Baju Tidur                                                    
(   ) Kasut Sukan -orientasi ada pakai-
(   ) Long Kimono Cardigan -acah hipster-        
(   ) Kasut hitam tumit & bertutup -present formal-
(   ) Kain Batik                                                    
(   ) Kasut Flat
(   ) Sweater -short vacantion maybe-                 
(   ) Selipar -minah amoi-
(   ) Cardigan                                                      
(   ) Kasut Wedges
(   ) Legging                                                         
(   ) Converse
(   ) Inner                                                              
(   ) Tali Pinggang
(   ) Skirt                                                               
(   ) Kiwi Kasut
(   ) Tudung Bawal                                               
(   ) Handsock
(   ) Shawl                                                             
(   ) Footsock -buat solat-
(   ) Pashmina                                                       
(   ) Korset & Sabun Korset -siapa yang ada je,Elken-
(   ) Tudung Sarong -indon-                                 
(   ) Tuala
(   ) Anak tudung                                                  
(   ) Baju Putih -certain U or Kolej je-
(   ) Brooch                                                           
(   ) Gambar family -tau bukan baju, biarlah-

2) Penjagaan Diri : Kalau tak nak rasa roomate kepoh hang selekeh dekat orang la

(   ) Sabun                                                           
(   ) Sikat
(   ) Shampoo -scalp, untuk masalah ni-            
(   ) Cermin
(   ) Ubat gigi + Ubat gigi                                   
(   ) Selipar
(   ) Perfume                                                       
(   ) Bakul Kecil -letak barang mandi-
(   ) Bedak                                                            
(   ) Penyangkut Baju -beli banyak-
(   ) Lotion                                                            
(   ) Penutup Mata -princess gitu, buat tidur je-
(   ) Lip Balm                                                       
(   ) Beg Make-Up
(   ) Deodorant                                                    
(   ) Make-Up set -nanti ada pengucapan awam-
(   ) Nail Clipper                                                 
(   ) Beg Make-Up -untuk simpan lotion,sikat&etc-
(   ) Shaver                                                     
(   ) Cotton Buds                     

3) Laundry : Nak jimat basuh sendiri, kalau busy ada mesin basuh tapi tak perah air, ada dobi dekat bawah hostel belah tengah, dan ada dobi self service tapi belakang hostel

(   ) Hanger                                                           
(   ) Softener
(   ) Hanger Kecil                                                 
(   ) Berus Baju
(   ) Penyepit Baju                                                
(   ) Baldi & Gayung
(   ) Bakul Baju Kotor                                          
(   ) Iron & Iron Board
(   ) Sabun Basuh Baju                                         
(   ) Febreez -pancit dekat baju atau tilam-

4) Stationery
.
(   ) Pen, Pensil, Liquid Paper                               
(   ) Kertas Warna
(   ) Pembaris                                                         
(   ) Spirit Card
(   ) Pemadam                                                        
(   ) Sticky Pad & Memo
(   ) Ubat Pensil                                                     
(   ) Double Tap, Salotape, Puncher
(   ) Gunting                                                         
(   ) Pisau, Klip Paper, Reben
(   ) Gam                                                                
(   ) Fail
(   ) Stapler                                                           
(   ) Highlight, Sharper
(   ) Ubat Stapler                                                  
(   ) Marker, Permanent
(   ) Bekas Pensil                                                  
(   ) Pen Warna Warni
(   ) A4 Paper & Foolscap Paper                         
(   ) Pensil Shaker
(   ) Buku Nota                                                     
(   ) Pengasah Pensil
(   ) Buku                                                             
(   ) Calculator
(   ) Beg Sandang & Beg 
.
5)  Keagamaan : Ingat Allah ya anak-anak kalau nak berjaya sampai dekan

(   ) Sejadah & Telekung                            

(   ) Al-Quran & Al-Mathurat  

6) Bilik :

(   ) Cadar Katil & Bantal                                     
(   ) Pewangi Locker
(   ) Selimut                                                           
(   ) Karpet atau tikar
(   ) Bantal Peluk                                                   
(   ) Selipar
(   ) Jam Loceng                                                    
(   ) Mini Sewi Kit
(   ) Tong Sampah                                                  
(   ) Pewangi Bilik
(   ) Plastik Sampah                                              
(   ) Lampu Bilik
(   ) Kunci Mangga & Mangga                             
(   ) Torchlight
(   ) Kalendar                                                         
(   ) Meja Mini
(   ) Extension Plug                                              
(   ) Kipas -kaki pendek untuk double katil-
.
7) Mini Bar : Korang boleh masak tapi pepandai la seludup barang masak masuk senyap-senyap

(   ) Minuman 3 in 1 -nescafe,milo,nestum-     
(   ) Serunding
(   ) Biskut                                                        
(   ) Beras
(   ) Gula mint                                                  
(   ) Periuk Nasi
(   ) Tupperware                                              
(   )Toyogo
(   ) Pinggan & Mangkuk                                
(   ) Miuman Kolagen
(   ) Cawan                                                      
(   ) Botol Shaker
(   ) Sudu, Garfu, Chopstick                           
(   )Sabun & Span
(   ) Botol Air                                                      

(   ) Thermas          
                    
 8) Gadget 

(   ) Laptop & Charger                                                     
(   ) Powerbank
(   ) Pendrive                                                                       
(   ) Printer
(   ) Handphone & Charger                                               

(   ) Broadband -wifi ada kadang lembap. YES ada line-

9) Emergency : Baik sedia awal sebelum jadi kecemasan okay anak-anak haha


(   ) Minyak Angin -Tiger Balm-     
(   ) Spirulina Elken
(   ) Ubat Nyamuk                            
(   ) Cool Inhaler
(   ) Ubat Gegat                                
(   ) Minyak Kapak
(   ) Panadol                                     
(   ) IC, Lesen Memandu & Kad ATM
(   ) Ubat Batuk                                
(   ) Beg Dompet

Kata Kunci : Kipas itu salah satu contoh yang kena beli sticker dekat Bahagian Kewangan then bagi resit tu dekat Bahagian Hostel. Sebelum pi bayar pergilah Bahagian Hostel dulu sebab ada borang.

    Ini perkongsian bersedia nak masuk alam universiti, memang panjang list ni kerana aku seorang perfectionist. Semua dalam list kena ada, kalau takde aku meroyan. haha Kalau nak ikut list ni ambillah. Jika rasa macam panjang, tak perlu copy. hehe Terima kasih sebab baca.